УДК 681.5

 

Ємельяненко  С.О., канд. тех. наук, Рудик Ю.І., канд. тех. наук  (Львівський державний університет безпеки життєдіяльності)

 

ГЕОІНФОРМАЦІЙНИЙ КОМПЛЕКС («ГЕОПОРТАЛ») ЯК ЗАСІБ ДЛЯ ПОПЕРЕДЖЕННЯ ТА ОЦІНЮВАННЯ МОЖЛИВИХ НЕБЕЗПЕК

 

На сучасному етапі розвитку сучасних інформаційних та телекомунікаційних систем відкриваються нові можливості попередження і ліквідації надзвичайних ситуацій. Завдяки новим комп’ютерним технологіям з’явилася можливість моделювання виникнення і розповсюдження таких надзвичайних ситуацій: пожежі, повені, надзвичайні ситуації на всіх видах транспорту та ін.

Тому недосконалість наявних програмних продуктів та сучасного технічного забезпечення у підрозділах ДСНС, які не забезпечують обмін і зберігання даних для прийняття управлінських рішень при ліквідації надзвичайних ситуацій та оцінювання ефективності рятувальних заходів.

Таким чином, постає необхідність забезпечення надійного і якісного обміну даними та застосування методів і засобів програмного забезпечення 3D-картографії, які дозволяють підвищити ефективність діяльності оперативно-рятувальних служб, якість взаємодії, обміну даними та оцінювання результатів. Це обґрунтовує економічний ефект завдяки скороченню часу реагування та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, зменшенню залежності від морального старіння апаратної частини обладнання, гнучкістю застосування веб-орієнтованого програмного забезпечення.

Метою є покрашити оперативне управління діяльністю підрозділів ДСНС з використанням інформаційно-телекомунікаційних технологій на базі геоінформаційного комплексу.

Методи дослідження. В статті використано комплексний метод досліджень, який включає в себе: аналіз та узагальнення наукових досягнень в сфері геоінформаційних технологій, застосування статистичних даних [1, 2] для відображення їх на карті та обробки, застосування як аналітичних методів досліджень (шляхом збору, узагальнення та аналізування чинних нормативних документів ДСНС України, так і шляхом проведення експериментальних досліджень інформаційно-телекомунікаційних технологій із застосуванням веб-орієнтованих технологій у сфері цивільного захисту. Визначення заходів щодо забезпечення охорони життя і здоров'я населення, охорони навколишнього середовища, а також формулювання необхідні для їх реалізації вимоги.

Картографія і картотворення посідає значне місце у суспільній діяльності. Одним з таких картографічних продуктів є Геоінформаційна система MicroGisEditor, яка призначена для створення електронно-векторних карт і картографічних планів різними мовами із можливістю нанесення різноманітних об’єктів.

Геоінформаційна система [3] складається із трьох основних програм це картографічний редактор, програма для роботи з картами та сервер моніторингу пересувних об’єктів. За допомогою редактора MicroGisEditor за допомогою редактора можна створювати електронно-векторні карти та редагувати існуючі. Редактор створює карти за допомогою PFM – Polish Format з можливістю компіляції в різні обмінні і закриті картографічні формати.

Основні функції Геоінформаційного комплексу на основі web-технологій картографії («ГЕОПОРТАЛ») [3]:

-       прогнозування, аналіз та оцінка ризиків можливих надзвичайних ситуацій;

-       створено можливості проведення інформаційно-аналітичної підтримки прийняття рішень щодо надзвичних ситуацій та їх наслідків, а також надання необхідної інформації оперативно-рятувальним службам;

-       облік потенційно-небезпечних об’єктів (побудова тривимірних моделей потенційно-небезпечних об’єктів зі всією доступною інформацією для оперативного прийняття рішень);

-       облік джерел протипожежного водопостачання (нанесення на карту діючих пожежних гідрантів);

-       облік надзвичайних ситуацій;

-       моделювання розвитку надзвичайних ситуацій;

-       інтернет-базоване картографічне забезпечення (в т. ч. з тривимірним врахуванням рельєфу);

-       ієрархічний (багатовимірний) доступ до інформації (типу «мій кабінет»);

-       масштабування рівня узагальнення інформації (об’єкт, район, місто тощо);

-       моніторинг рухомих об’єктів;

-       можливість створення картографічного плану місцевості за растровими зображеннями;

-       побудову 3D реалістичної моделі рельєфу;

-       побудову карт різними мовами;

-       можливість побудови доріг (різних напрямів смуг, дорожніх знаків і вказівників);

-       підтримка 3D моделювання будівель і рівнів дорожніх розв’язок.

-       інші супровідні функції.

Завдяки даному програмному комплексу ми можемо як створювати власні карти, так і використовувати вже існуючі. На ці карти можна наносити об’єкти інфраструктури міста, які можуть допомогти під час прогнозування чи ліквідації надзвичайних ситуацій. Зокрема, нанесення на карту гідрантів, водоймищ, об’єктів підвищеної небезпеки, потенційно-небезпечних об’єктів та підрозділів ДСНС України слугує допомогою для оперативно-рятувальних служб під час виникнення надзвичайних ситуацій та гасіння пожеж різних класів (рис. 1).   

Використовуючи дані Головного управління ДСНС України у Львівській області координати місцезнаходження пожежних гідрантів, потенційно-небезпечних об’єктів та відповідних груп житлових будинків (відповідно до значення ризику виникнення пожежі) нанесено на карту геоінформаційного порталу у вигляді спеціальних слоїв для кожного з адміністративних районів міста (рис.1).

 

Рис. 1. Картографічне зображення Геоінформаційного комплексу (Геопорталу) з нанесенням пожежних гідрантів, потенційно-небезпечних об’єктів, пожежно-рятувальних підрозділів

 

Створення і моделювання дорожніх і залізничних шляхів дозволить нам спрогнозувати, які транспортні ділянки та розв’язки є особливо небезпечними і на які з них слід звернути увагу, а також для прогнозування заторів на дорогах. За допомогою картографічного редактора можемо створювати не лише існуючі об’єкти, а й будівлі та шляхи, які лише плануються для будівництва, це може допомогти для визначення можливих небезпек та вплив майбутньої споруди на навколишню інфраструктуру. Інтерфейс програмного забезпечення MicroGisEditor дозволяє корегувати та налаштовувати меню. В цю програму також включено вимірювання довжини автомобільних та залізничних шляхів, периметрів полігональних об’єктів, їх площ, кутів між відрізками та підтримку GPS-пристроїв.

Картографічне зображення дозволить керівнику пожежно-рятувального підрозділу під час слідування до місця пожежі визначити можливі місця для здійснення водозабору, визначити групу житлового будинку за допомогою графічного інтерфейсу геопорталу. Визначити чи є можливість поширення надзвичайної ситуації на інші об’єкти в тому числі і на потенційно-небезпечні об’єкти та об’єкти підвищеної небезпеки. Система геопортал має можливість роботи з великою кількістю відкритих картографічних сервісів: Google [4], Yandex [5], OSM, WikiMapia та інші, що дозволяє в онлайн режимі визначити наявність заторів на дорогах та інші обмеження швидкостей на дорогах та створює можливість визначати оптимальний та найкоротший маршрут руху (наприклад: за допомогою функції «Затори» Yandex-карти). За допомогою трекера який знаходиться на автомобілі диспетчер оперативної служби може стежити за пересуванням оперативного підрозділу та за допомогою геопорталу в онлайн режимі корегувати маршрут руху. Камера на оперативному автомобілі дозволяє робити фото-фіксацію оперативної обстановки під час надзвичайної ситуації та передавати зображення диспетчеру. Використовуючи єдину базу даних система геопорталу надає можливість формувати базу даних об’єктів у вигляді тематичних карт на фоні картографічної основи, зокрема: лінійних, площинних, точкових, 3D моделей будинків і територій. За об’єктами (наприклад: висотний будинок, будівля з масовим перебуванням людей, потенційно небезпечний об’єкт, об’єкт підвищеної небезпеки та ін.) можє бути закріплена інформація будь-якого типу (картки пожежогасіння, пласи, оперативно-тактична характеристика будівель та ін.). Закріплена інформація може бети текстова, графічна, відео та аудіо. 3D моделювання місцевості дозволяє  віртуально оглянути об’єкт.

Таким чином система геопортал дозволяє рятувальнику, що приймає рішення, комплексно оцінити обстановку, як під час слідування так, і в ході запобігання та ліквідації надзвичайної ситуації, що дозволить підвищити ефективність рятувальних заходів.

 

 

 

Література:

1.    Головне управління статистики у Львівській області [Електронний ресурс]. – Режим доступу :

http://www.lv.ukrstat.gov.ua/ukr/themes/99/theme_99.php

2.    Головне управління ДСНС України у Львівській області [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.lviv.mns.gov.ua/opinfo/

3.    Геоинформационный программный комплекс MicroGIS [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.micro-gis.com/index.php/main.html

4.    Карти Google [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://maps.google.com.ua.

5.    Яндекс. Карти [Електронний ресурс]. – Режим доступу:

http://maps.yandex.ua