Please use this identifier to cite or link to this item: https://sci.ldubgd.edu.ua/jspui/handle/123456789/1418
Title: Психологічний аналіз детермінант формування почуття заздрості
Authors: Кривопишина, Олена Анатоліївна
Keywords: почуття заздрості, чинники (соціальне порівняння, перевага іншої людини, схожість і соціальна близькість), мотивація досягнення, акцентуації характеру, емпатія, креативність.
Issue Date: 2016
Publisher: Технології розвитку інтелекту / Інститут психології імені Г.С.Костюка НАПН України, лабораторія сучасних інформаційних технологій навчання
Series/Report no.: Теоретико-методологічні проблеми психології, психологічні технології;Том 2. № 2 (13)
Abstract: У статті подано результати емпіричного дослідження психологічних детермінант формування почуття заздрості. Експериментально визначено чинники впливу на формування заздрості: соціальне порівняння, переваги іншої людини, схожість і соціальна близькість та наявність прямого кореляційного зв'язку на рівні високої статистичної значущості між ними. Виявлено взаємозв'язок характерологічних особливостей респондентів зі схильністю до заздрості: найбільш схильні до заздрості особистості з дистимною та демонстративною акцентуацією характеру, найменш – циклотимною та невротичною. Встановлено наявність статистично значущих прямих кореляційних зв’язків між чинником соціальне порівняння і емпатією, між чинником перевага інших та орієнтацією в часі; між чинником схожість та соціальна близькість з орієнтацією в часі та емпатією. Виявлено особистісні кореляти почуття заздрості: рівень розвитку мотивації досягнення, гнучкості мислення, креативності та орієнтації на цінності.
URI: http://hdl.handle.net/123456789/1418
ISSN: 2223-0521
Appears in Collections:2016



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.