Please use this identifier to cite or link to this item: https://sci.ldubgd.edu.ua/jspui/handle/123456789/6229
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorСтепова, К.В.-
dc.contributor.authorДерун, О.О.-
dc.date.accessioned2019-12-12T19:43:10Z-
dc.date.available2019-12-12T19:43:10Z-
dc.date.issued2019-06-
dc.identifier.issn2078-4643-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/123456789/6229-
dc.description.abstractЗростання потужностей підприємств виробництва харчової олії на сьогоднішньому етапі розвитку призводять до утворення величезних кількостей відпрацьованих вод, які і утворюють стічні води виробничого процесу. Основними забруднювальними компонентами цих стічних вод є органічні речовини, переважно жирові, від яких наявні очисні споруди не спроможні очистити води до рівня санітарних вимог. Ці забрудники стають причиною процесів гниття, цвітіння води, зараження її хвороботворними бактеріями та в результаті негативно впливають на фауну та флору. Для багатьох підприємств галузі відповідне очищення стічних вод є значною проблемою. У промисловості, для того, щоб зменшити кількість води, що споживається, та покращити якість та/або зменшити кількість стічних вод, рекомендується застосовувати підхід "Найкращої практики", згідно з яким уникнення використання води є найбільш прийнятним рішенням, тоді як їх скид вважається найменш бажаною з існуючих альтернатив. Мета роботи. Використовуючи метод Найкращої практики запропонувати заходи зі зменшення впливу виробництв рослинної олії на стан поверхневих вод. Внаслідок проведених досліджень було встановлено зростання вмісту майже усіх забруднювальних речовин у річковій воді після скиду стічних вод виробництва рослинної олії. Зокрема збільшився вміст нітритного, нітратного та амонійного Нітрогену, гідрокарбонатів, хлоридів та сульфатів, жирів та масел; вміст заліза загального зріс у 10 разів. У воді зафіксовано появу відсутніх до того фосфатів, нафтопродуктів та СПАР. Запропоновано ряд рекомендацій щодо оптимізації ефективності водокористування у виробництвах рослинної олії, зокрема фізичне рафінування, безперервна дезодорація, очищення на місці, рекуперація теплових конденсатів, оновлення обладнання, застосування сухого очищення, експлуатація охолоджувальних башт, використання оборотних стічних вод, що призначені для часткового скиду, встановлення лічильників води, проведення просвітницької роботи зі співробітниками, повторне використання води, повторне використання очищених стічних вод.uk
dc.publisherЛьвівський державний університет безпеки життєдіяльностіuk
dc.relation.ispartofseriesВісник ЛДУ БЖД;19-
dc.subjectстічні води, виробництво рослинної олії, метод Найкращої практики, управління виробничими стоками, мінімізація відходів, водозбереження.uk
dc.titleЗастосування методу "Найкращої Практики" в управлінні стоками виробництв рослинної оліїuk
dc.typeArticleuk
Appears in Collections:2019

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Вісник ЛДУБЖД 2019.pdf745.2 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.