Please use this identifier to cite or link to this item: https://sci.ldubgd.edu.ua/jspui/handle/123456789/8880
Title: ЗАВДАННЯ ТА ВЛАСТИВОСТІ ІНФОРМАЦІЙНО-ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА ЗАКЛАДУ ВИЩОЇ ОСВІТИ
Authors: Коваль, Мирослав Стефанович
Кусій, Мирослава Ігорівна
Keywords: інформаційно-освітнє середовище; заклад вищої освіти; завдання ІОС; властивості ІОС; професійна підготовка; віртуальне навчальне середовище
Issue Date: 2021
Publisher: ТОВ «Друк плюс»
Citation: Коваль М. С., Кусій М. І. Завдання та властивості інформаційно-освітнього середовища закладу вищої освіти. Сучасні інформаційні технології та інноваційні методики навчання у підготовці фахівців: методологія, теорія, досвід, проблеми : зб. наук. пр. Київ ; Вінниця : ТОВ «Друк плюс», 2021. Вип. 60. С. 247–255.
Abstract: Статтю присвячено сутності інформаційно-освітнього середовища закладу вищої освіти, його функціям і властивостям. На погляд автора, інформаційно-освітнє середовище – це цілісна сукупність апаратно-програмних засобів, електронних навчально-методичних комплексів та організаційно-педагогічних умов застосування ІКТ, які сприяють реалізації інтерактивної взаємодії між студентами, науково-педагогічними працівниками і різноманітними електронними освітніми ресурсами, підвищенню пізнавальної активності та якості підготовки майбутніх фахівців шляхом дидактично доцільного задоволення їхніх потреб в інформаційних послугах і навчальному контенті, а також оптимізації інформаційного, організаційного та науково-методичного забезпечення освітнього процесу й управління закладом, узгодженню режиму функціонування всіх підрозділів і служб ЗВО. Завдання, які покладаються на ІОС у закладі освіти: особистісна та професійна зорієнтованість навчання; зростання мотивації здобувачів освіти щодо використання ІКТ; створення умов для інтерактивного доступу до інформації та самоуправління студентами процесом пізнання в межах професійної підготовки і всебічного розвитку; забезпечення ґрунтовного проникнення в сутність процесів і явищ, які вивчаються; піднесення інтелектуальних здібностей і креативності; підвищення прагнень до самоосвіти і самовдосконалення, обміну знаннями і співпраці тощо. Щоб успішно реалізувати ці завдання, ІОС повинно одержати такі властивості: адаптивність, багатозадачність, багатокомпонентність, варіативність, відкритість, гнучкість, гуманістичність і демократичність, доступність, ієрархічність, інноваційність, інтегрованість, інтерактивність, інформативність, керованість, комплексність, масштабованість, мобільність, мультимедійність, персоніфікованість, полісуб’єктність практико орієнтованість, продуктивність, розподіленість, системність, структурованість, технологічність, універсальність, функціональність і цілісність.
URI: http://sci.ldubgd.edu.ua:8080/jspui/handle/123456789/8880
ISSN: 2412-1142
Appears in Collections:2021

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Koval M., Kusiy M. 2021.pdf505.36 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.