Please use this identifier to cite or link to this item: https://sci.ldubgd.edu.ua/jspui/handle/123456789/9727
Title: КОГНІТИВНІ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ПІДТРИМКИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ДЛЯ ОПЕРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ ПРИ НЕЧІТКОСТІ СИТУАЦІЙНИХ ДАНИХ
Authors: Ткачук, Р.Л.
Сікора, Л.С.
Лиса, Н.К.
Keywords: інтелект, нейроструктура, оперативна діяльність, сенсор, ризик, надзвичайні ситуації, техногенні структури, прийняття рішень, управління, дані, інформація, когнітивна модель,викиди в екосередовище.
Issue Date: 2021
Abstract: В статті розглянуто діяльність оператора в умовах надзвичайних ситуацій, сформульовані вимоги, які необхідні для ефективного прийняття рішень. Проведений аналіз проблеми оцінки інтелектуальних здібностей оператора. Наведена функціональна структура процесу цілеспрямованої діяльності та схема розв’язання задач управління в умовах ризику аварій, що приводить до викиду шкідливих відходів в екологічне середовище. При реалізації процесу управління в ієрархічній АСУ сприйняття ситуацій, побудова образу ситуації в термінальному часі на підставі інтелектуальної обробки потоків даних, залежить з одного боку від інтелектуального рівня оператора з другого, від професійної та знаневої підготовки. Здатність оператора сприймати сценарії і образи подій, на підставі опрацювання потоків даних, виявлити ознаки критичності режимів та дій факторів впливу як на технологічну систему, так і на прийняття рішень, забезпечує мінімізацію виникнення ризикових ситуацій.Найбільш складною компонентою цього процесу є сприйняття у цілому особою оператора проектуючого 3-D образу комплексу структур АСУ-ТП, фізичних і хіміко-технологічних енергоактивних процесів у їх взаємозв’язку також представлення у когнітивній структурі мислення оператора у вигляді тенденцій змін сценаріїв розвитку подій, їх оцінки при прийнятті управляючих рішень.
URI: https://sci.ldubgd.edu.ua/jspui/handle/123456789/9727
Appears in Collections:2021

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
8_Kon_2021.pdfМатеріали конференції345.62 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.