Please use this identifier to cite or link to this item: https://sci.ldubgd.edu.ua/jspui/handle/123456789/9895
Title: Фітонцидна активність кущових ялівців, їх роль у покращенні стану довкілля міста Львова
Authors: Шуплат, Тарас Ігорович
Keywords: Культивар
кущ
Ялівці
фітонцидність
покращення довкілля
фітонцидна активність
Issue Date: Oct-2019
Publisher: Хмельницький національний університет
Citation: Оцінка фітонцидної активності ряду кущових ялівців в екосистемі міста Львова
Series/Report no.: Подільські читання. Екологія, охорона довкілля, збереження біотичного та ландшафтного різноманіття: наука, освіта, практика. Міжнародна науково-практична конференція;
Abstract: Урбоекосистема, як середовище життя міських жителів, зазнає постійного різностороннього антропогенного впливу, який переважно носить негативний характер. Піддаються забрудненню компоненти навколишнього середовища: повітряний басейн, поверхня і товща ґрунтовий покриву, міські поверхневі і підземні води, рослинний матеріал, який є основою системи озеленення. Особливо небезпечним є забруднення міського повітря. у склад якого індукується широкий спектр небезпечних полютантів, хвороботворних бактерій, котрі, будучи збудниками захворювань, впливають на здоров’я мешканців міста.
Description: Важлива роль в оздоровленні міського атмосферного басейну відводиться фітонцидному впливу рослинного покриву. Фітонцидні виділення зменшують бактеріальну забрудненість повітря, збагачують її іонами, які являють собою складний комплекс біологічно активних органічних речовин, що виділяються рослинами в процесі їхньої життєдіяльності. Дані леткі виділення вбивають або ж пригнічують зростання і розвиток бактерій, мікроскопічних грибів і найпростіших паразитів, стимулюючи життєдіяльність мікроорганізмів-антагоністів, створюючи більш безпечніший і сприятливіший для людей життєвий простір. Даний позитивний вплив здійснюють як листяні, так і хвойні рос-лини. Виходячи із інформації з літературних джерел, за якою вченими підраховано, що 1 га ялівцевих насаджень може за добу виділяти до 30 кг летких фітонцидів, що у 6 разів більше, ніж їх виділяє сосна та у 15 разів більше, ніж окремі листяні породи, що дає можливість знищити всі патогенні мікроорганізми у місті середньої величини, було проставлено за мету вивчити рівні фітонцидної активності кущових представників роду JuniperusL. в умовах вуличних посадок IV ЕФП міста Львова.
URI: https://sci.ldubgd.edu.ua/jspui/handle/123456789/9895
ISSN: УДК: 502/504:37(477.43) 37(477.43) ББК: 20.1:74
Appears in Collections:2019



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.