Please use this identifier to cite or link to this item: https://sci.ldubgd.edu.ua/jspui/handle/123456789/9915
Title: Природна фітомеліорація техногенних водойм у зоні впливу породних відвалів вугільних шахт
Authors: Попович, Василь Васильович
Шуплат, Тарас Ігорович
Босак, Павло Володимирович
Keywords: Львівсько-Волинський вугільний басейн
техногенні водойми
фітомеліорація
прибережно-водна рослинність
Issue Date: Sep-2021
Publisher: Українська школа гірничої інженерії
Citation: вивчення фітомеліоративних процесів техногенних водойм вугільних шахт Львівсько-Волинського вугільного басейну
Series/Report no.: XV Міжнародна науково-практична конференція;
Abstract: Видобування корисних копалин призводить до техногенної трансформації природного середовища. Внаслідок розробок вугільних родовищ на території Львівсько-Волинського басейну, що представляє собою понижену акумулятивно-денудаційну рівнину з високим рівнем залягання ґрунтових вод, утворилися штучні озера, які виступають у ролі новоутвореного техногенного елементу ландшафту, що видозмінює первинний природний. Більшість техногенних озер є дуже малими. Вони характеризуються складною будовою ложа, неоднорідністю мікрорельєфу, формування якого здебільшого підпорядковувалось технологічним факторам експлуатації, В. Попович, Т. Шуплат, П. Босак (2021). Українська школа гірничої інженерії внаслідок чого в розподілі глибин немає чіткої закономірності та розвиненої літоральної зони.
Description: Намагаючись розвиватись згідно з природними закономірностями, озера підлягають поступовому природному заростанню, що зумовлює відновлення рослинного покриву – найбільш важливої та інформативної складової біогеоценозів. Важливим аспектом, який є маркером успішності перебігу природних фітомеліоративних процесів, на ділянках, які межують із техногенно девастованими ділянками є вивчення видового різноманіття прибережно-водної рослинності водойм, котрі утворились внаслідок гірничих розробок. А.П. Шенников до групи гідрофітів відносить у свою чергу занурені у воду рослини і рослини з плаваючим листям і листоподібними пагонами. Важливе місце відводиться ідентифікації досліджуваної водойми за рівнем трофності. За цим показником водойми діляться на чотири групи: оліготрофні, мезотрофні, евтрофні і дистрофні.
URI: https://sci.ldubgd.edu.ua/jspui/handle/123456789/9915
ISSN: doi.org/10.33271/usme15.041
Appears in Collections:2021
2021



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.