Please use this identifier to cite or link to this item: https://sci.ldubgd.edu.ua/jspui/handle/123456789/12548
Title: Піндер В. Ф., Попович В. В., Босак П. В. Рекультиваційні заходи зниження техногенного впливу породних відвалів вугільних шахт на довкілля EcoLab. Том 2 : монографія. ‒ Львів : ЛДУБЖД, 2023. ‒ 245 с.
Other Titles: Рекультиваційні заходи зниження техногенного впливу породних відвалів вугільних шахт на довкілля. EcoLab. Том 2
Authors: Піндер, Володимир Федорович
Попович, Василь Васильович
Босак, Павло Володимирович
Keywords: породний відвал, ландшафт, екологічний стан, піонерна сукцесія, фітомеліорація, сосна звичайна, газостійкість, солестійкість, жаростійкість
Issue Date: Nov-2023
Publisher: ЛДУ БЖД
Abstract: Монографія присвячена дослідженням особливостей природної фітомеліорації та екологічного стану піонерної сукцесії за участю Pinus sylvestris L. на породних відвалах вугільних шахт у межах Малого Полісся. Встановлено екологічні умови протікання піонерної сукцесії за участю Pinus sylvestris L. та ландшафто-трансформуючі чинники фітомеліоративних процесів на поверхні породних відвалів вугільних шахт Малого Полісся. Розроблено типізацію териконів досліджуваного регіону, з врахуванням екологічних чинників, у відповідності до якої запропоновано 8 рівнів ієрархічного розподілу: за розміром ІІІ категорії – великі (займають площу більше 10 га), середні (5-10 га), малі (0,3-5 га); за формою – неправильної форми та правильної форми (рекультивовані); в залежності від відсипання породи типізовані на терикони діючі та не діючі тощо.
Description: У монографії використані результати дисертаційної роботи кандидата технічних наук Піндера Володимира Федоровича і наукових публікацій доктора технічних наук, професора Поповича Василя Васильовича та кандидата технічних наук, доцента Босака Павла Володимировича.
URI: https://sci.ldubgd.edu.ua/jspui/handle/123456789/12548
Appears in Collections:2023

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
монографія_.pdf5.37 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.