Please use this identifier to cite or link to this item:
https://sci.ldubgd.edu.ua/jspui/handle/123456789/10542
Title: | ПИЛЕЗАТРИМУЮЧА ЗДАТНІСТЬ НАЙБІЛЬШ ПОШИРЕНИХ ЛІАН РОДУ PARTHENOCISSUS Planch. |
Other Titles: | DUST DETENTION ROLE OF THE WIDESPREADED VINES OF GENUS PARTHENOCISSUS Planch. |
Authors: | Гоцій, Наталія Данилівна |
Keywords: | пилове забруднення, пилезатримання, седиментація, ліани, еколого-фітоценотичні пояси |
Issue Date: | 2019 |
Publisher: | Науковий вісник НЛТУ України |
Series/Report no.: | Лісове та садово-паркове господарство;Т. 29, №1 |
Abstract: | Вивчено здатність ліан роду Parthenocissus Planch. до пилезатримання в умовах урбогенного середовища на прикладі м. Львова. Проведено дослідження пилезатримуючої здатності найбільш поширених видів дівочого винограду: Parthenocissus quinquifolia (L) Planch., Parthenocissus quinquifolia (L) Planch. “Engelmanii” (Koehne et Graebn) Rehd. та Parthenocissus tricuspidata “Veichii” (Graebn) Rehd. Седиментація пилових часток вивчали в різних еколого-фітоценотичних поясах м. Львова. Заміри проводили впродовж вегетаційного періоду: навесні, літом та восени. Відбирали листочки кожного виду в різних ЕФП з подальшим змивом пилових часточок та визначення кількості акумульованого пилу на 1 см2 листкової площі. Виявлено закономірності пилезатримання рослинами дівочого винограду залежно від умов місцезростання, форми листкової пластинки та сезонна динаміка пилезатримання. Найвищу пилоосаджуючу здатність виявили P. quinquifolia та P. quinquifolia “Engelmanii” з розсіченою формою листкової пластинки, найменшу - P. tricuspidata “Veichii”. Експериментально доведено, що найбільшою здатність акумулювати пилові часточки всі досліджувані види мають навесні |
URI: | https://sci.ldubgd.edu.ua/jspui/handle/123456789/10542 |
ISSN: | 1994-7836 |
Appears in Collections: | 2019 |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Стаття Гоцій Н. (Пилезатрим. здатн.).pdf | 453.29 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.